arrow facebook instagram snapchat search twitter
Skip to content

Lumineers uusien silmin

Onko unelmasi luistella Lumineersissa tai kiinnostaisiko sinua tietää millaista on olla SM-seniori? Joukkueemme uudet Lumihiutaleet kertovat omia pohdintojaan SM-seniorisarjaan siirtymisestä. Mikä on yllättänyt positiivisesti, mikä on ollut haastavinta ja toisaalta, mikä onkaan ollut parasta?

Unna Paakkari 

 

Mikä on ollut erilaista luistelijan näkökulmasta SM-junioreissa vs. SM-senioreissa?

”Treenimäärä ja treenin taso tietenkin nousevat SM-sennuihin siirryttäessä, mutta niihin saa hyvän pohjan jo junnuissa ja uuteen tottuu nopeasti. Jäällä suurin ero tuntuu vauhdissa ja luistelun voimassa.”

Mikä on Lumeissa parasta?

”Lumeissa parasta on ehdottomasti joukkuehenki ja töiden tekeminen yhteisten tavoitteiden eteen. On mahtavaa luistella joukkueessa, jossa kaikki puskevat toisiaan eteenpäin ja treeneissä on aina hauskaa.”

Yllätyitkö jostakin siirtyessäsi SM-senioreihin?

”Yllätyin positiivisesti siitä, miten nopeasti kroppa tottui uuteen treenimäärään ja treenin tasoon. Myös kokonaisuudessaan luistelu SM-sennuissa on ollut vielä kivempaa kuin osasin kuvitella.”

Mikä on ollut haastavinta?

”Vaikka nostoja treenattiin paljon jo SM-junioreissa, on sennuissa tullut paljon uutta opittavaa niiden suhteen. Uusien ja entistä vaikeampien nostojen harjoittelu oli aluksi jännittävää, mutta kun niihin vain uskalsi lähteä rohkeasti mukaan, oli se todella kivaa.”

Riina Huurros  

Minkä koit suurimmaksi muutokseksi siirtyessäsi SM-seniorisarjaan/Lumeihin?

”Omalla kohdalla isoin muutos oli seuran vaihto, koska olin aikaisemmin ollut vain TTK:ssa. Seuran mukana vaihtui tietenkin treenipaikat ja valmentajat sekä miten/mitä treenataan esim. viikoittainen salitreeni tuli uutena.”

Kuinka siirtyminen SM-seniorisarjaan on vaikuttanut arkirytmiisi?

”Arkirytmi ei ole oikeastaan hirveästi muuttunut, mutta tähän on vaikuttanut myös koronan aiheuttama epävarmuus, jonka takia arkirytmiä ei ole ollut.”

Mikä on tähän mennessä ollut jännittävintä?

”Jännittävintä on ollut se, kun pääsimme palaamaan takaisin jäille toukokuun lopussa, koska edellisen kerran näimme kasvotusten Lumien testeissä maaliskuussa. Silloin kaikki jännitti jonkin verran: miten luistelu onnistuu tauon jälkeen, millainen halli on, miten koronakäytänteet toimivat, ja ylipäätään uusi joukkue ja valmentajat. Mutta luistelu lähti yllättävän helposti rullaamaan ja minut otettiin hyvin vastaan joukkueessa.”

Mikä on hauskinta?

”En osaa sanoa mitään tiettyä hauskaa juttua tai tapahtumaa, mutta tulen hyvälle tuulelle harkoissa, että varmaankin se perustreeniarki on yleisesti hauskinta ja että siitä pystyy nauttimaan.”

Milla Painilainen

Onko treenisisällössä ollut eroa SM-junioreissa vs. SM-senioreissa?

”Treenien rakenne on melko sama. Harjoitteista kuitenkin monet ovat itselle uusia niin jäällä kuin maallakin, mutta perusasiat ovat tuttuja. Suurin ja myös mieluisin ero treenisisällössä on ollut salitreeni ja fysiikkaharjoittelun monipuolisuus.”

Oletko oppinut jotain uutta itsestäsi siirtyessäsi SM-seniorisarjaan?

”Kaiken uuden keskellä olen oppinut luottamaan omaan itseeni enemmän. Olen myös oppinut, kuinka tärkeää luistelu minulle todella on.”

Onko Lumeissa luistelu täyttänyt odotuksesi?

”Lumeissa luistelu on ylittänyt odotukseni. Olen kehittynyt fyysisesti ja henkisesti sekä jäällä että jään ulkopuolella enemmän kuin osasin edes kuvitella.”

Mikä on yllättänyt sinut positiivisesti?

”Se miten hyvin ollaan hiouduttu tiiviiksi porukaksi. Treeneihin on aina tervetullut olo ja kovan treenaamisen ohella nauretaan paljon.”

Henna Karhunen

Mistä koet olleen hyötyä SM-junioreissa ajatellen SM-senioreihin siirtymistä?

”Harjoittelu itsessään oli melko samanlaista SM-junioreissa ja esimerkiksi ohjelmien elementeistä uusia ovat vain nostot. SM-junnuissa myös tottui jo suureen treenimäärään, vaikka se onkin hieman lisääntynyt sennuihin siirtyessä.”

Onko SM-senioreissa/Lumeissa luistelu ollut aina unelmasi?

”Ei, nuorempana seurassani ei ollut ollenkaan SM-tason joukkueita, joten SM-senioreissa luistelu tuntui todella kaukaiselta. En oikein osannut unelmoida siitä ennen kuin alkoi tuntumaan siltä, että kotiseurassa ei pääse enää eteenpäin.”

Oletko joutunut tekemään jotain muutoksia elämässä SM-seniorisarjaan siirtymisen myötä?

”En ole joutunut tekemään mitään kovin isoja muutoksia. Treenit ovat jonkin verran pidempiä, joten esimerkiksi opiskelua pitää aikatauluttaa vähän enemmän.”

Mikä on ollut opettavaisinta?

”Lumeissa on avoin ja positiivinen ilmapiiri ja olenkin oppinut, että ne ovat hyvin toimivan joukkueen avain-asioita.”

Hilma Kosunen

Kuinka SM-junioreissa luistelu eroaa SM-senioreissa luistelusta?

”SM-junioreissa ja -senioreissa luistelu on pääosin aika samanlaista. Senioreissa keskitytään enemmän yksityiskohtiin niin elementeissä kuin luistelutekniikassa, sillä vahva pohja on luotu jo aiemmin. Merkittävin ero on ehkä fysiikkaharjoittelussa: senioreissa nostot ja muut temput vaativat paljon voimaa, joten voimaharjoittelua on huomattavasti enemmän.”

Mikä sai sinut keväällä hakemaan Lumeihin?

”Luistelin kauden 2019-2020 ETK:n SM-junioreissa Reflectionsissa, josta luonnollinen jatkumo on siirtyä Lumeihin. Olin jo aiemmin salaa haaveillut sennuissa luistelemisesta, mutta kotiseurassani se oli hyvinkin kaukaista. Espooseen siirtyessäni haave sennuissa luistelusta muuttui konkreettisemmaksi, ja SM-juniorikauden jälkeen päätin kokeilla, riittäisivätkö taitoni. Onneksi päätin hakea, sillä Lumeissa luistelu on ylittänyt kaikki odotukset.”

Onko käsityksesi SM-senioreista muuttunut?

”Osittain, ja osittain ei. Omistajaseuran junioreissa pääsi näkemään SM-senioreiden treenaamista satunnaisesti omien treenien ohessa, ja Lumivalkut kävivät myös meidän jäillä valmentamassa, joten siltä osin oli tuttua. Sennuissa korostuu hyvän joukkuehengen ja tiimityön merkitys ja on ollut ihanaa huomata, miten tiivis porukka meistä on jo muodostunut!”

Mikä on ollut ihaninta?

”Ihaninta on ollut huikea joukkuehenki ja se, miten kaikki voivat olla omia itsejään. Treeneissä kaikki tekevät kaikkensa yhteisten tavoitteiden eteen, mutta samalla pilke silmäkulmassa ja avoimella asenteella!”

Iiris Immonen

Koetko valmennuksessa eroa SM-junioreissa vs. SM-senioreissa?

”SM-junioreissa en niinkään tiennyt mitä valmentajat olivat suunnitelleet, saavuin paikalle ja suoriuduin parhaani mukaan. SM-senioreissa koen tietäväni enemmän, onko kyseessä rankempi viikko vai kevyempi viikko, sekä esim. mitä asioita missäkin kauden vaiheessa pyritään kehittämään. Tämän olen huomannut itse erittäin hyödylliseksi ja omaa kehittymistäni tukevaksi.”

Mikä on isoin muutos itsessäsi SM-juniorina vs. SM-seniorina?

”Koen itse, että olen kasvanut urheilijana SM-senioreihin siirtyessäni. Arki pyörii yhä enemmän luistelun ympärillä ja vapaa-ajalla urheilulliset elämäntavat ovat kirkkaana mielessä. Pienetkin asiat, niin treeneissä kuin vapaa-ajallakin, tuntuvat merkityksellisiltä luistelun kannalta. Joukkueen nuorimpana muiden juttuihin mukaan pääseminen jännitti aluksi, mutta minut ja muut uudet otettiin lämpimästi vastaan Lumeihin.”

Onko SM-senioreihin siirtyminen vaatinut sinulta jotain?

”Erityisesti treenien ulkopuolella tapahtuvat asiat, kuten omasta palautumisesta huolehtiminen, ovat nousseet tärkeämmiksi kuin aikaisemmilla kausilla. Treeneissä jaksaa kyllä painaa ja motivaatiota itseni kehittämiseen löytyy runsaasti, mutta ravinnon ja levon riittävä saanti on vaatinut erityisen paljon huomiota.”

Mikä on ollut sinulle uutta Lumeissa?

”TTK:n kasvattina ja siellä aina luistelleena seuran, sarjan ja joukkueen vaihto kieltämättä jännitti. Treenien alkaessa korona-aikana etänä tunnelma oli erilainen kuin se olisi tavallisesti ollut. Itse lähdin tähän kauteen todella avoimin mielin ja innokkaasti. Lumeista olen aina saanut positiivisen kuvan ja olen aina nähnyt Lumit yhtenäisenä joukkueena. Sitä Lumit ovatkin ja joukkueeseen oli helppo tulla uutena mukaan!”

Alexandra Limnell

Mitkä ovat suurimmat erot luistella SM-tasolla yksinluistelussa vs. muodostelmaluistelussa?

”SM-tason treeniarki on kummassakin lajissa fyysistä, monipuolista ja tavoitteellista, mutta kohtasin valtavasti uusia asioita muokkaan vaihtaessani. Luulen että ehdottomasti suurin ero on pyrkimys yhtenäisyyteen, eikä pelkästään jäällä vaan myös muissa harjoittelua koskevissa asioissa. Muodostelmassa on myös tosi paljon riippuvaisempi muiden antamasta palautteesta. Yksinluistelussa tiesin aina itse, miten voin parantaa suoritustani, mutta voidakseni toimia joukkueelle parhaalla tavalla, täytyy pystyä avoimeen keskusteluun kaikkien kanssa.

Mikä on ollut vaikeinta muodostelmaluistelussa?

”Vaikeinta on ollut hahmottaa oma rooli ja vastuu ohjelmien elementeissä ja siirtymissä, varsinkin kun termistö on vielä osittain vierasta. Olen kuitenkin ollut innoissani siitä, miten paljon pääsee oppimaan ja kehittymään, ja joukkuekaverit ovat ihanan kärsivällisesti auttaneet ymmärtämään, miten eri elementit suoritetaan.”

Mikä on puolestaan ollut helpointa?

”Joukkueurheilun mentaliteetin olen omaksunut aika vaivattomasti. On ollut helppoa ja jopa helpottavaa jakaa vastuu suorituksesta muiden kanssa.”

Mikä on Lumeissa ollut positiivisesti yllättävintä?

”Valmentajien ja luistelijoiden välinen yhteys ja se, että treeneissä nauretaan paljon. Kaiken ei tarvitse olla haudanvakavaa, vaikka tosissamme treenataankin.”

Jaa